Tartalomjegyzék

  1. A Korlátolt Felelősségű Társaság alapitásához szükséges lépések
  2. Leggyakrabban feltett kérdések (FAQs)

1. KFT. ALAPITÁS MENETE:

  • 1) Cégnév kérelem benyújtása .Három nevet kell megjelölni,azt fontossági sorrendben igényelni a Központi Kereskedelmi Nyilvántartói Hivataltól.
  • 2) Amikor meg van a név, nyitni kell egy alapítás alatt álló vállalati bankszámlát, és erre a számlára befizetni a társasági tökét (min. 3000 Euro). A bank kiállít egy igazolást az alapító töke összegéről. Javasoljuk, hogy ez az igazolás megjelölje pontosan a minden egyes partner által befizetett konkrét összeget.
  • 3) Megfogalmazásra kerül a társasági szerződés tartalma, a tőkés társaságok törvénye alapján.
  • 4) Ezek után el kell menni a közjegyzőhöz, a közjegyző jelenlétében aláírásra kerül a társaság alapításáról szóló okirat ugyanúgy, mint a társasági szerződés és annak tartalma (ügyvédi irodánk, magyar ügyfeleinknek magyar tolmács kíséretét biztosítja a közjegyzőhöz is, külön díj felszámolása nélkül).
  • 5) Következő lépés: a társaság adószáma (N.I.F.) kikérése.
  • 6) Adók kiegyenlítése (kivéve, ha létezik mentesség).
  • 7) Cégbejegyzés a cégbíróságon. Ettől a pillanattól kezdve a társaság jogi személyiséget szerez, bár működésbe léphet már a közjegyző előtt történő aláírás után.
  • 8) A cég megalapítása után a tagok be kell, hogy jelentkezzenek az adóhivatalnál, azonkívül az ügyvezető (administrador) be kell, hogy jelentkezzen a Társadalom biztosítási hivatalnál is (Seguridad Social

Kérjen árajánlatot.

2. GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK (FAQs)

Hogyan járulhatok hozzá a törzstökéhez, és hova kell azt befizetnem?
A tőke lehet készpénzben (általában), vagy nem készpénzben(előzetes értékelés után pl. gépekben, áruban,stb..) A készpénzt az alapítás alatt álló társaság folyószámlájára kell befizetni. Ezt a folyószámlát egy spanyol bankban kell nyitni, ahol kiállítanak majd egy igazolást a befizetett összegekről, mely a közjegyzőnél bemutatásra kerül. Miután a cég bejegyzésre kerül a cégbíróságon, a pénz elérhető lesz. Addig is a pénzt blokkolva marad.
Alapíthat-e egyetlen személy egy társaságot?
Igen. A Spanyol törvény lehetővé teszi az egyéni vállalkozást.
Hogy adóznak a vállalatok Spanyolországban?
Általában a bevételek és kiadások különbözetének a 30 %-a. A kisebb vállalatok esetében (ez a gyakoribb):
-25% az első 120.202,41 € adóalapig.
-30% a többi, ennél magasabb adóalap esetében.
A megalapított társaság köteles-e bejelenteni egy székhelyet vagy sem?
Kötelező bejelenteni egy létesítő okirat szerinti székhelyet, amely általában egybeesik az adózási székhelyjel. Ez a cím lehet egy lakcím, egy üzlethelyiség vagy iroda címe, de mindenesetre Spanyolország területén belül kell, hogy legyen. Nem szükséges, hogy az Ön vagy a vállalata tulajdonában vagy bérlése alatt legyen a címen található ingatlan. Viszont a kiválasztott cím célszerül, hogy tartós legyen, ugyanis , bár meg lehet változtatni a székhelyet , de bármilyen változás közjegyzői és nyilvántartói hivatali költségeket okoz.
Kell-e könyvelést vezetni?
Az egész cégalapítási folyamat ideje alatt, mely akár több hetet is igénybe vehet, az ügyfél rendelkezésére állunk, a társaság alapításával kapcsolatos és a választott tevékenységhez fűződő, jogi konzultációk lefolytatására, külön díj felszámolása nélkül.
Van egy Kft.-m az országomban, működhet Spanyolországban?
A külföldi betéti társaság működhet Spanyolországban többféle módon, például egy állandó telephely létrehozásával, vagy egy új társaság alkotásával Spanyolországban, ez az az eset, amikor a társaság létrehoz egy másik társaságot. Ebben az esetben a külföldi társaság cégvezetője lesz, közvetlenül, a spanyol társaság cégvezetője. Általában a művelet állandó telephely útján, gyakran problémás, ezért szinte mindig egy új, spanyol cég létrehozása ajánlatos, már csak azért is, mert több költséget számolhat el (vonhat le) és az adókulcsok is kedvezőbbek.
Egy Korlátolt Felelősségű Társaság alapításáért kell valamilyen adót fizetni?
2010. december 3.-tól (további jogszabály-módosításig) a társaságok alapítása adómentes (korábban a társadalmi tőke összegének 1%-a volt).
Szeretnék létrehozni egy Kft.-ét Spanyolországban. Nincs ott lakásom, üzlethelyiségem sem irodám, sem címem és szükségem van egy székhelyre, tudnak nekem segíteni ebben?
Igen
Az EU országok egyikének nemzetiségével rendelkezem, szeretnék egy Kft. cégvezetője lenni és Spanyolországban élni. Szükségem van-e tartózkodási- vagy munkavállalási engedélyre?
Az EU-tagállamok állampolgárainak nincs szükségük igényelni vagy megszerezni munkavállalási engedélyt. Elég csak a NIE szám(külföldiek nyilvántartási száma)megszerzése,és azzal kell bejelentkezni az Európai Uniós lakosok nyilvántartói hivatalánál (a rendőrségen keresztül), melyről kap egy igazolást. Ez az állapot feljogosítja arra, hogy gazdasági tevékenységet folytasson a saját számlájára vagy másoknak dolgozzon Spanyolország egész területén korlátozás nélkül.
Létrehoztam egy céget Spanyolországban és szeretnék felvenni dolgozókat az én országomból, mi a minimálbér és mik a szociális költségek, amelyeket magába foglal a szerződtetés?
A legtöbb gazdasági tevékenységhez a minimálbér és az egyéb munkafeltételek meghatározása a kollektív szerződések alapján, a földrajzi elhelyezkedés, a foglalkozás, a foglalkoztatási szint, és a felsoroltak alapján készült táblázat szerint történik, azt nem lehet módosítani a munkavállaló hátrányára. A dolgozó társadalmi költségei változhatnak attól függően, hogy léteznek-e vagy sem ösztönző juttatások a szerződtetéskor és hogy a munkavállaló jogosult-e azokra. Így azt mondhatjuk, hogy a szociális költségek a fizetés körül-belül egyharmadát teszik ki.
Én külföldi vagyok és egy spanyol vállalat egyik alapítótagja, mennyi osztalékadót kell fizetnem a társaság által felosztott éves nyereség rám eső része után?
Ha a külföldi partner rendelkezik lakóhellyel Spanyolországban:

-Az első 1500 Euro osztalék az adóbevallásban mentes az adó alól.
-A következő 6000 Euro 19%-ot adózik
-6000 Euro fölött 21%.
-Erre vonatkozik a levonás a belföldi kettős adóztatás miatt.

Ha a partner külföldi és külföldön élő (nem Spanyolországban):

-A származási országban adózik az adóügyi illetőség szerinti adózási szabályok alapján.
-Alkalmazásra kerülnek a meglévő egyezmények a nemzetközi kettős adóztatás megelőzése érdekében.

Melyek az alkalmazott ÁFA kulcsok Spanyolországban?
A mai napig (2011/04/24) érvényes három típus a következő:
Általános jellegű, 21%.
Csökkentett típus 10%.
Szuper-kedvezményes típus 4%.
Kft. esetében használható valamilyen egyszerűsített adózási forma (modulos)?
Nem.
Miután létrehoztam a társaságot, tudnak nekem segíteni megtenni az első lépéseket (például üzlethelyiség bérlése, kapcsolatba lépni a szállítókkal, tevékenységhez szükséges működési engedélyek megszerzése, stb..)?
Tudunk biztosítani ilyen jellegű kiegészítő szolgáltatást is, külön díj ellenében.
Szeretnék egy vállalatot alapítani Spanyolországban, de még nem döntöttem el, hogy hol működtetem majd a cégem. Megbízhatom-e irodájukat a cégalapítással akkor is, ha végül a társaság Málaga megyén kívül, az ország más területén kívánja majd végezni a tevékenységét? Milyen külön költséget okoz ez majd nekem?
Természetesen igen, és további költségek nélkül.
Egy Korlátolt Felelősségű Társaság cégvezetője vagyok. Meddig terjed a felelősségem a cég adósságaival szemben?
tarAz cégvezető bizonyos esetekben a teljes vagyonával felel a vállalat adóhivatallal szemben felmerülő tozásaiért. Eltérő a helyzet a hétköznapi hitelezőkkel, szállítókkal szemben, csak akkor, ha bizonyítást nyer, a csalás (rosszhiszeműség) vagy a cégvezető hibája a tartozás nem térítése.
Ha én vagyok a Kft. ügyvezetője, a vállalat köteles-e bejelentett fizetést adni nekem és annak járulékait fizetni? A cégvezetői tisztség okoz-e valamilyen költséget?
A helyzet az adminisztrátori szabad, kivéve, meghonosodott az alapszabály. Az ügyvezetői tisztség ingyenes , kivéve ha mást rögzítenek a társasági szerződésben. Általában a cégvezetőt be kell jelenteni a Társadalom Biztosítási hivatalnál és fizetni egy meghatározott díjat havonta. A tagság feljogosítja a közegészségügyi ellátásra, és egy minimális hozzájárulás a járulékalapú nyugdíjra. Általános minimum díj (magánvállalkozó):
-Minimális hozzájárulás ideiglenes rokkantsággal (850,20 * 29,8%): 253 € / hó kb.
-Minimális hozzájárulás ideiglenes rokkantság nélkül (850,20 * 26,5%): 225 euró / hó kb.
Egy Korlátolt Felelősségű társaság ügyvezetője vagyok. Meddig kell fizetnem a nyugdíjjárulékot, hogy jogosult legyek a nyugdíjra?
Ma (2011/04/24),ahhoz, hogy állami nyugdíjat kapjon, legalább 65 éves kor be kell tölteni, és igazolni legalább 15 éves hozzájárulási díjfizetést (szabály változások várhatók hamarosan)
Nyithatok-e egy bankszámlát Spanyolországban anélkül, hogy kiutaznék oda?
Vannak olyan intézmények, melyek lehetővé teszik ezt a műveletet. Minden esetre, egy hivatalos meghatalmazással megbízott személy, megteheti Ön helyett.

Write a comment:

Leave a Reply